Heb je een oude mazouttank die niet meer in gebruik is? Dan ben je vast op zoek naar de beste manier om hiermee om te gaan. Een ongebruikte mazouttank kan namelijk tot verschillende problemen leiden, zoals lekkages, bodemverontreiniging en hoge boetes. Het negeren van zo’n tank is geen optie. Hier bespreken we wat je kunt doen met een oude mazouttank: saneren of verwijderen. Verder kijken we ook naar de redenen waarom dit noodzakelijk is, de kosten, en hoe je offertes kunt vergelijken om de beste deal te krijgen. Daarnaast vindt u een volledig overzicht van de stappen die nodig zijn bij het saneren of verwijderen van een mazouttank.
Mazouttank niet meer gebruiken – wat doe je ermee?
Een oude mazouttank laten staan zonder actie te ondernemen is vragen om problemen. Tanks die niet meer gebruikt worden, kunnen gaan lekken, vooral als ze roesten of verouderen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor het milieu, met name wanneer de olie in de grond terechtkomt. Daarom is het essentieel om de mazouttank te laten saneren of verwijderen. Beide opties bieden een oplossing, maar ze verschillen qua uitvoering en kosten.
Oude mazouttank saneren
Het saneren van een mazouttank is een optie wanneer je de tank niet volledig kunt of wilt verwijderen. Dit proces houdt in, dat de tank grondig wordt gereinigd en daarna opgevuld met een inert materiaal zoals zand, schuim of beton. Hierdoor wordt de tank veilig buiten gebruik gesteld. Dit is vooral handig wanneer de tank moeilijk bereikbaar is of onder een gebouw ligt. Een gesaneerde tank vormt daarna geen risico meer voor lekkages of bodemverontreiniging.
Het saneren van een mazouttank is over het algemeen goedkoper dan het verwijderen ervan, vooral bij ondergrondse tanks. Na de sanering ontvang je een certificaat dat aantoont dat de tank op een milieuvriendelijke en veilige manier is geneutraliseerd.
Oude mazouttank verwijderen
Een andere optie is het volledig verwijderen van de mazouttank. Dit is vaak de meest definitieve oplossing, vooral wanneer de tank in de weg staat of u plannen hebt, om de grond of ruimte waar de tank zich bevindt te hergebruiken. Het verwijderen van een mazouttank houdt in dat deze eerst wordt leeggepompt en gereinigd, waarna de tank volledig uit de grond wordt gehaald – (bij ondergrondse tanks) – of uit een kelder of garage wordt verwijderd (bij bovengrondse tanks).
Het verwijderen van een tank brengt hogere kosten met zich mee, vooral wanneer er graafwerkzaamheden aan te pas komen. Toch kan dit de meest verstandige keuze zijn als je geen enkel risico wilt nemen op toekomstige problemen. Lekkages kunnen ontstaan of complicaties kunnen optreden bij de verkoop van je woning. Een verwijderde tank biedt daardoor gemoedsrust, zowel voor jou als voor eventuele toekomstige kopers.
Waarom een oude mazouttank saneren of verwijderen?
Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om een oude mazouttank te saneren of te verwijderen. Dit gaat verder dan alleen milieubewustzijn; in veel gevallen is het zelfs wettelijk verplicht om actie te ondernemen wanneer je tank niet meer in gebruik is. Hier volgen enkele redenen waarom het saneren of verwijderen van een mazouttank noodzakelijk kan zijn.
Verwijderen of saneren is verplicht – je krijgt een certificaat
In België is het verplicht om een mazouttank die niet meer wordt gebruikt te saneren of te verwijderen, vooral als het een ondergrondse tank betreft. Deze wettelijke verplichting is ingevoerd om bodemverontreiniging te voorkomen en om te vermijden dat ongebruikte tanks gevaar opleveren voor het milieu. Wanneer je de tank laat saneren of verwijderen door een erkende specialist, ontvang je een certificaat als bewijs dat de tank volgens de regels buiten gebruik is gesteld. Dit certificaat is belangrijk, vooral als je in de toekomst je woning wilt verkopen. Potentiële kopers willen de zekerheid dat de mazouttank geen risico meer vormt.
Bodemverontreiniging voorkomen
Een van de grootste risico’s van een oude mazouttank is bodemverontreiniging. Wanneer een tank beschadigd raakt en begint te lekken, kunnen de schadelijke stoffen in de grond terechtkomen en grote schade veroorzaken aan het milieu. Het saneren of verwijderen van de tank is de enige manier om te voorkomen dat dit gebeurt. Bodemverontreiniging kan niet alleen leiden tot milieuschade, maar ook tot hoge kosten voor bodemsanering. In de meeste gevallen wordt deze schade namelijk niet gedekt door de verzekering, waardoor je zelf voor de kosten opdraait. Het is dus verstandig om preventieve maatregelen te nemen, voordat het te laat is.
Is er al sprake van een mazoutlek? Kijk dan eens over Promaz ook iets voor jou kan betekenen.
Verzekering dekt schade van oude mazouttanks niet
Het is belangrijk om te weten dat schade veroorzaakt door lekkages uit oude mazouttanks meestal niet gedekt wordt door je verzekering. Dit betekent, dat wanneer er een lek ontstaat en de bodem verontreinigd raakt, je zelf voor de kosten van de sanering zult moeten opdraaien. Dit kunnen flinke bedragen zijn, die snel kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Door de tank tijdig te laten saneren of verwijderen, voorkom je dat je voor dergelijke onverwachte kosten komt te staan.
Mazouttank verwijderen voor verkoop van woning
Wanneer je je woning wilt verkopen, is het vaak noodzakelijk om de oude mazouttank te laten verwijderen. Potentiële kopers zijn vaak terughoudend als er nog een oude tank aanwezig is, vooral als die een risico vormt voor bodemverontreiniging. Bovendien kan de tank tijdens de verkoop een struikelblok vormen, wanneer er bij inspectie gebreken aan het licht komen. Sommige banken en hypotheekverstrekkers stellen zelfs als voorwaarde dat er geen oude mazouttank meer aanwezig is, voor ze een hypotheek toekennen. Door de tank te laten saneren of verwijderen, zorg je ervoor dat de verkoop van je woning soepeler verloopt.
Lees ook: 5 redenen om een mazouttank te verwijderen.
Verschillende soorten mazouttanks
Niet alle mazouttanks zijn hetzelfde, en de manier waarop ze moeten worden gesaneerd of verwijderd, hangt af van het type tank. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen ondergrondse en bovengrondse tanks, en beide vragen een eigen specifieke aanpak.
Ondergrondse mazouttank verwijderen
Ondergrondse mazouttanks bevinden zich volledig onder de grond en worden vaak aangetroffen in tuinen of onder oprijlanen. Het verwijderen van een ondergrondse tank is een intensief proces, omdat er graafwerkzaamheden nodig zijn om de tank boven de grond te krijgen. Na het leegpompen en reinigen van de mazouttank wordt die voorzichtig opgegraven en verwijderd. Dit kan een complexe klus zijn, afhankelijk van de locatie en de diepte van de tank. Het voordeel van het verwijderen van een ondergrondse tank is, dat er daarna geen risico meer bestaat op bodemverontreiniging. De verwijdering biedt ook meer zekerheid voor de toekomst, vooral als je het terrein wilt hergebruiken voor andere doeleinden.
Bovengrondse mazouttank verwijderen
Bovengrondse mazouttanks bevinden zich vaak in een kelder, garage of bijgebouw. Deze tanks zijn eenvoudiger te verwijderen dan ondergrondse tanks, omdat er geen graafwerkzaamheden nodig zijn. Het proces bestaat uit het leegpompen, reinigen en daarna het afvoeren van de tank naar een verwerkingsbedrijf. Hoewel de verwijdering van een bovengrondse tank minder ingrijpend is dan die van een ondergrondse tank, is het nog steeds een taak die het best door een professional kan worden uitgevoerd die ervoor zorgt, dat alles volgens de regels verloopt.
Hoe werkt het saneren of verwijderen van een oude mazouttank?
Het saneren of verwijderen van een mazouttank verloopt in verschillende stappen, afhankelijk van de situatie en het type tank. Hier beschrijven we het proces in grote lijnen, zodat je weet wat je kunt verwachten.
Stookolietank reinigen of neutraliseren
Het proces van saneren begint altijd met het reinigen van de tank. Dit houdt in, dat de resterende mazout wordt weggepompt en de tank grondig wordt schoongemaakt. Dit is een cruciale stap om te voorkomen dat er later alsnog schadelijke stoffen uit de tank lekken. Na de reiniging kan de tank worden opgevuld met een inert materiaal, zoals zand of schuim. Dit neutraliseert de tank en voorkomt dat deze in de toekomst schade kan veroorzaken. Het reinigen en neutraliseren van de mazouttank is noodzakelijk, ongeacht of je ervoor kiest om de tank te laten staan of te verwijderen.
Lege tank verwijderen of opvullen
Na de reiniging wordt de tank ofwel verwijderd of, indien dit niet mogelijk is, opgevuld. Het opvullen van de mazouttank wordt vaak toegepast wanneer het fysiek verwijderen te moeilijk of te duur is, bijvoorbeeld omdat de tank zich op een moeilijk bereikbare plaats bevindt. Door de tank op te vullen met een inert materiaal wordt het risico op verzakkingen of andere problemen in de toekomst voorkomen. Als de tank wel toegankelijk is, kan die worden opgegraven en volledig verwijderd. Dit is de meest definitieve oplossing die alle risico’s op lekkages vermijdt.
Oude mazouttank zelf verwijderen of laten verwijderen door een specialist?
Hoewel het misschien verleidelijk is om zelf aan de slag te gaan met het verwijderen van een oude mazouttank, is dit zelden een goed idee. Het verwijderen van een tank is een complexe klus die gespecialiseerde kennis en apparatuur vereist. Bovendien zijn er strenge regels waaraan je moet voldoen om de verwijdering veilig en milieuvriendelijk te laten verlopen. Een specialist weet precies hoe de tank veilig kan worden gereinigd, gesaneerd en afgevoerd. Hij zorgt ervoor dat alle stappen volgens de geldende wetgeving worden uitgevoerd. Hierdoor voorkom je niet alleen boetes, maar ook mogelijke milieuschade.
Mazouttank verwijderen – wat is de prijs?
De prijs voor het saneren of verwijderen van een mazouttank varieert sterk, afhankelijk van verschillende factoren zoals de omvang van de tank, de locatie en of die ondergronds of bovengronds is. Gemiddeld kun je rekenen op kosten tussen de €750,- en €2500,- voor het verwijderen van een ondergrondse tank. Bovengrondse tanks zijn vaak goedkoper te verwijderen, met prijzen die variëren van €500,- tot €1500,-. Voor het saneren van een tank, dit wil zeggen het reinigen en opvullen, liggen de kosten vaak iets lager dan bij volledige verwijdering.
Meer weten over: prijs verwijderen mazouttank
Zijn er premies voor het verwijderen van een oude mazouttank?
In sommige regio’s zijn er premies beschikbaar voor het verwijderen van een oude mazouttank. Dit is vooral het geval in regio’s waar de milieuregels streng zijn en waar de overheid de huiseigenaars wil stimuleren om hun oude tanks op een milieuvriendelijke manier te verwijderen. Het is verstandig om bij je gemeente te informeren of je in aanmerking komt voor een premie. Deze premies kunnen een deel van de kosten dekken, waardoor het verwijderen van de tank meer betaalbaar wordt.
Kom in contact met een ervaren firma
Wil jij af van die oude mazouttank? Kom in contact met een ervaren firma gespecialiseerd in het reinigen, verwijderen en neutraliseren van mazouttanks. Vraag – geheel vrijblijvend – een prijsofferte op zodat je een goed idee krijgt van de kosten.