Waarmee een mazouttank opvullen?
Wanneer een mazouttank niet meer wordt gebruikt, moet deze buiten gebruik worden gesteld. Concreet betekent dit dat de tank moet worden gesaneerd en in de meeste gevallen ook worden verwijderd. Niet elke tank kan echter worden verwijderd. In dat geval moet de tank worden geneutraliseerd door ze op te vullen met een inert materiaal zoals zand of schuim. Hoe dat precies loopt en welke kosten hier gemiddeld aan verbonden zijn, leest u hier.
Oude mazouttank saneren, verwijderen of opvullen
Wanneer u een mazouttank niet meer gebruikt, moet ze volgens de wet in de meeste gevallen ook worden verwijderd. Enkel bovengrondse tanks met een volume kleiner dan 6.000 liter moeten niet verplicht worden verwijderd. Alle andere tanks wel. Soms is het echter niet mogelijk om een tank te laten verwijderen. Het kan zijn dat de tank onder het huis zit en het niet mogelijk is om ze op te graven. Of dat de tank te dicht bij nutsvoorzieningen ligt. In dat geval moet de tank geneutraliseerd worden door ze op te vullen met een inert materiaal zoals schuim of zand. Vooraleer een tank wordt verwijderd of opgevuld, moet deze altijd eerst worden leeggepompt en gereinigd.
Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan om uw mazouttank te saneren
Het aanvragen is geheel vrijblijvend en je hebt snel contact met een ervaren saneerder.
Binnen 2 minuten het offerteformulier ingevuld
Krijg vrijblijvend contact met een firma om uw mazouttank te saneren.
Al vele mensen vonden via ons een firma om voor neutraliseren/saneren van de mazouttank.
Wie zijn wij?
Met www.mazouttank-verwijderen.be hopen wij de schakel te zijn tussen de gespecialiseerde firma’s en de consument. Wij zagen dat veel mensen hun mazouttank wel willen verwijderen, maar niet goed weten waar ze terecht kunnen. Onze website maakt het makkelijk om in contact te komen met firma’s die deze diensten uitvoeren in jouw regio.
Waarom een mazouttank opvullen? De voordelen
Het opvullen van een tank heeft heel wat voordelen. Als een tank verwijderd niet verwijderd kan worden, is opvullen een goed alternatief om ze te neutraliseren. Daarnaast is een tank op die manier beveiligd tegen lekken en zal een ondergrondse lege tank niet meer verplaatsen. In de eerste plaats zijn er echter milieunormen waaraan u moet voldoen en dan is opvullen een goede oplossing.
Opvullen of verwijderen is verplicht als er niet aan de milieunormen voldaan wordt
Wanneer u gebruik maakt van een stookolietank moet deze op geregelde tijdstippen worden gecontroleerd. Een inspecteur zal nagaan of de tank nog voldoet aan de wettelijke milieu- en veiligheidsnormen. Als dat niet het geval is, wordt de tank afgekeurd. Het kan zijn dat ze nog kan worden hersteld of vernieuwd, maar evengoed moet ze worden afgevoerd. De tank wordt dan buiten gebruik gesteld door ze leeg te pompen, te reinigen en nadien te verwijderen of op te vullen.
Goed alternatief als mazouttank niet verwijderd kan worden
Wanneer een tank buiten gebruik wordt gesteld, moet ze in de meeste gevallen ook worden verwijderd. Dat is wettelijk verplicht. Enkel bovengrondse tanks die kleiner zijn dan 6.000 liter of 5.000 kilo moeten niet worden verwijderd. Soms kan een tank echter niet worden verwijderd. De stabiliteit van het huis kan bijvoorbeeld in het gevaar komen als de ondergrondse tank wordt verwijderd. Of de tank ligt te dicht bij nutsvoorzieningen waardoor het niet veilig is om ze te verwijderen. Als de tank om deze of andere redenen niet kan worden verwijderd, is het opvullen ervan een goed alternatief. Door de tank op te vullen, wordt deze geneutraliseerd en dat is volgens de wet hetzelfde als een verwijderde tank.
De tank blijft op zijn plaats
Een opgevulde mazouttank kan niet naar boven drijven en geen verzakkingen meer veroorzaken. Doorheen de jaren kan de tank wegroesten waardoor verzakkingen kunnen ontstaan. Dat is gevaarlijk. Door de tank op te vullen met schuim, hars of zand, vervalt dit risico.
Stookolietank is veilig tegen lekken dankzij het opvullen
Door een lege tank op te vullen, kan deze niet gaan lekken. De tank is uiteraard leeggepompt en gereinigd vooraleer ze wordt gevuld, want dat is wettelijk verplicht. Toch kan het zijn dat er nog wat olie lekt. Als dat gebeurt, ontstaat er bodemverontreiniging. Hier gaan erg hoge kosten mee gepaard. U zal de bodem moeten saneren en daar hangt een zeer hoog prijskaartje aan vast. U kan dit vermijden door de tank te laten opvullen.
Opvullen is mogelijk bij een ondergrondse en bovengrondse mazouttank
Zowel ondergrondse als bovengrondse tanks kunnen worden opgevuld. Ook wanneer u niet verplicht bent om een bovengrondse tank te verwijderen, is de tank opvullen een goed idee. Zo bent u gerust dat de tank niet begint te roesten of te lekken. Zelfs als een tank is opgevuld, kan u op een later tijdstip alsnog beslissen om de tank te verwijderen.
Lees ook: 5 redenen voor tanksanering
Waarmee een mazouttank of stookolietank opvullen?
Een mazouttank die niet meer wordt gebruikt moet, nadat ze werd leeggepompt en gereinigd, sowieso met een inert materiaal worden opgevuld als ze niet wordt verwijderd. Voorbeelden inerte materialen zijn zand of schuim.
Mazouttank opvullen met zand
Zand is een natuurlijk product dat niet vergaat. Een tank opvullen met zand is dus een ecologische en duurzame oplossing. Bovendien heeft zand een hoog gewicht. Een tank die is opgevuld met zand, kan dus perfect weerstaan aan elke druk van grondwater. De tank kan onmogelijk verschuiven. Via het mangat wordt het zand in de tank geblazen tot de tank volledig is opgevuld. Wil u op een later tijdstip alsnog de tank verwijderen? Dan kan het zand eruit worden gehaald.
Mazouttank opvullen met schuim
Een lege stookolietank kan worden opgevuld met schuim. Er zijn twee soorten schuim: PU- of betonschuim. PU, wat staat voor polyurethaan, wordt doorgaans gebruikt als de tank niet voldoende vlot bereikbaar is om met zand te vullen. Het voordeel aan PU-schuim is dat het makkelijker te verwijderen is als u de tank alsnog te verwijderen. Het is veel minder zwaar dan zand. Nadeel is dat het minder milieuvriendelijk is dan zand. Schuimbeton is dan weer een mengeling van water, kalk, cement en zand. Het verhardt zodra het in de tank zit waardoor het erg sterk is. Toch is het minder zwaar dan echt beton.
Opvullen van stookolietank met hardschuim op basis van hars
Hardschuim dat gemaakt is op basis van hars garandeert, net als de andere inerte materialen, een volledige opvulling van de tank. Dit schuim heeft voldoende eigen gewicht zodat de tank niet kan verschuiven of naar boven kan worden geduwd bij hoge grondwaterstanden. Hardschuim wordt met een lange buis in de tank geïnjecteerd zodat het gelijkmatig wordt verdeeld. In de meeste gevallen is hardschuim op basis van hars recycleerbaar. Als u de tank alsnog wil verwijderen, kan het hars dus opnieuw worden gebruikt. Dat maakt van hardschuim op basis van hars een ecologisch product.
Vraag vrijblijvend een offerte aan…
en krijg contact met een gespecialiseerde firma
een snelle en handige manier om de mazouttank te verwijderen/reinigen/saneren/neutraliseren
ontvang de juiste attesten na afronding van de werkzaamheden
Mazouttank reinigen en opvullen – met of zonder attest?
Het is bij wet verplicht om een certificaat te hebben dat een niet gebruikte stookolietank werd geneutraliseerd. Neutraliseren kan gebeuren door de tank te verwijderen of, als dat echt niet kan, ze op te vullen. Enkel bovengrondse tanks kleiner dan 6.000 liter moeten niet verwijderd worden. Deze moeten enkel leeggepompt en gereinigd worden waarvoor geen attest nodig is. Voor alle andere tanks is dat wel nodig. Dat attest kan enkel worden afgeleverd door een erkend technicus. Wanneer u een tank wil opvullen, ook als dat niet verplicht is, hebt u sowieso een certificaat van buitengebruikstelling nodig. Op dit certificaat moet onder meer de naam van de technicus staan en diens erkenningsnummer.
Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat een ondergrondse stookolietank binnen een bepaalde termijn moet worden opgevuld of verwijderd. Dat is voor een tank kleiner dan 6.000 liter voor de volgende periodieke controle en voor een grotere tank binnen de drie jaar nadat ze buiten gebruik werd gesteld.
Een vakman inschakelen om uw stookolietank te vullen – enkele tips
Het is onmogelijk om zelf een tank op te vullen met een inert materiaal. U moet een expert inschakelen. Wil u toch de factuur niet al te hoog doen oplopen? Dan kan u er al op voorhand voor zorgen dat de tank vlot bereikbaar is. De vakman zal dan minder werk hebben en dus minder arbeidskosten aanrekenen. Zorg er daarnaast ook voor dat de tankwagen zo dicht mogelijk bij de tank kan staan.
Zorg dat de betreffende mazouttank bereikbaar is – haal grond of puin weg
De tank wordt via het mangat opgevuld. Het mangat is het metalen deksel dat rechtstreeks op de mazouttank is gemonteerd. Dat mangat zit in de toezichtput bij een ondergrondse tank. Zorg er voor dat het mangat goed bereikbaar is. Er mag geen aarde, beton of puin op liggen en het moet volledig zichtbaar zijn. Zo kan de expert de tank meteen opvullen en moet hij geen tijd besteden aan het vrijmaken van de put. Wanneer het om een ondergrondse tank gaat moet de toezichtput minstens 40 cm op 40 cm zijn. Ook mag de put niet dieper zijn dan 70 cm. Als dat toch het geval is, kan de tank nog worden opgevuld, maar zal het meer werk kosten aan de vakman. De factuur zal dus hoger uitvallen.
Voldoende ruimte voor de saneringswagen is nodig
Om de tank op te vullen, moet de saneringswagen van de expert zo dicht mogelijk bij de tank kunnen staan. Weet dat zo’n wagen veel plaats inneemt. Zorg dus zeker voor zo’n 20 meter vrije ruimte. Vraag desnoods op voorhand een parkeerverbod bij de gemeente aan. Zorg voor een parkeerplaats aan de straatkant van de op te vullen tank. De slangen die gebruikt worden om de tank te vullen, mogen immers niet op de weg worden gelegd tijdens het opvullen. Het verkeer zou de slangen immers kunnen beschadigen.
Mazouttank opvullen met zand of schuim – welke prijs mag u verwachten?
De prijzen voor het opvullen van een lege mazouttank met een inert materiaal, kunnen verschillen. Er zijn immers een aantal factoren die meespelen. Wat is de grootte van de tank, is de tank makkelijk bereikbaar en welk inert materiaal kiest u? Gemiddeld moet u rekenen op prijzen tussen de €500,- en €1.000,- om de tank op te vullen. Hierin zitten de kosten voor het leegpompen en reinigen van de tank doorgaans mee vervat. Dat moet sowieso gebeuren alvorens de tank kan worden opgevuld. Als de tank verwijderd moet worden in plaats van opgevuld, komen er nog kosten bij.
Kostprijs is afhankelijk van het volume van uw stookolietank
Het is vanzelfsprekend dat het volume van de tank een rol speelt bij het bepalen van de prijs. Hoe groter de tank, hoe duurder de factuur zal zijn. Er moet immers meer opvulmateriaal worden gebruikt en de vakman zal ook meer tijd nodig hebben. Deze werkuren moeten betaald worden. Weet ook dat de prijs hoger zal liggen als er veel vuil in de tank zit. Het saneren (= leegmaken en reinigen) zal dan meer tijd in beslag nemen.
Bereikbaarheid van de tank
Als een tank moeilijker te bereiken is, zal de prijs hoger liggen. De vakman heeft dan immers meer tijd nodig om aan de tank te geraken vooraleer hij deze kan vullen. Zo zal doorgaans een bovengrondse tank makkelijker op te vullen zijn dan een ondergrondse, al hoeft dat niet altijd zo te zijn. Ondergrondse tanks kunnen ook vlot te bereiken zijn.
Keuze van het materiaal
Er zijn verschillende inerte materialen waarmee een tank kan worden opgevuld. Schuim is doorgaans goedkoper dan zand. Dat komt omdat het opvullen met schuim veel sneller gaat dan het opvullen met zand. De vakman zal bij zand meer tijd – en dus werkuren – nodig hebben.
Vraag vrijblijvend een offerte aan
Hebt u een lege mazouttank die moet worden opgevuld? Schakel dan zeker een vakman in. Vraag eerst meerdere offertes op zodat u de prijzen kan vergelijken. Dan bent u zeker van de juiste prijs en kan u zelfs besparen. Hier kan u alvast geheel vrijblijvend contact opnemen bij vaklui in uw regio.