Stookolietank verwijderen: 5 redenen voor tanksanering

Wanneer je een mazouttank niet meer gebruikt, moet ze volgens de wet bijna altijd verwijderd worden. Zeker wanneer ze ondergronds ligt. Een ongebruikte tank kan immers de bodem verontreinigen met erg kostelijke gevolgen. Een ongebruikte tank bevat immers een residu van restjes mazout, slib en water. Dit residu kan de grond erg vervuilen. Daar is geen groot lek voor nodig. Een klein barstje kan al een groot risico vormen op bodemverontreiniging. De kosten voor de bodemsanering kunnen erg hoog oplopen en zullen volledig door jou moeten betaald worden. Er zijn verschillende redenen die kunnen leiden tot het niet meer gebruiken van een mazouttank. We sommen ze voor jou op.

Benieuwd naar de prijs van een tanksanering? Wij hebben een artikel geschreven dat dieper ingaat op de factoren die de prijs bepalen. Artikel: Mazouttank verwijderen prijs

Wettelijk verplicht om mazouttank te verwijderen

Wanneer een mazouttank niet meer gebruikt wordt, moet ze leeggemaakt en gereinigd worden. In de meeste gevallen ben je ook verplicht om de tank te verwijderen. Alleen wanneer de tank kleiner is dan 6.000 liter (oftewel 5.000 kg stookolie) en bovengronds staat, is het niet verplicht om ze te laten verwijderen. In alle andere gevallen wel. Toch wordt ook bij bovengrondse tanks vaak gekozen om deze te laten verwijderen. Zo creëer je ruimte.

tanksanering

Om een stookolietank te laten verwijderen, moet je een erkend stookolietechnicus inschakelen. Deze zal de tank eerst buiten gebruik stellen en daarvoor een certificaat opstellen. Enkel met een certificaat van buiten gebruikstelling, kan een de tank afgevoerd worden naar een vergunde verwerker. Heb je een ondergrondse tank die niet uitgegraven kan worden omdat dan bijvoorbeeld de stabiliteit van je woning in gevaar komt? Dan moet je de tank laten neutraliseren door ze te laten opvullen met schuim, zand of een ander inert materiaal dat gelijkwaardig is.

Overschakelen op een andere warmtebron

Verwarmde je altijd op mazout, maar heb je besloten om op een andere energiebron over te schakelen zoals elektriciteit of aardgas? Dan heb je de mazouttank niet meer nodig en komt ze leeg te staan. Op dat moment gelden de wettelijke verplichtingen. Enkel bovengrondse tanks die kleiner zijn dan 6.000 liter mogen blijven staan. Al de rest moet worden verwijderd. Gelukkig kan je de mazout die er nog in zit meestal laten overbrengen naar een andere locatie waar de mazout wel nog gebruikt kan worden.

Verkoop woning

Wanneer je je woning wil verkopen, is het een meerwaarde om een niet-gebruikte tank zelf eerst te laten verwijderen. Doe je dat niet, jaag je de kopen op voorhand al op kosten. Die zal immers de tank moeten laten verwijderen, tenzij ze bovengronds staat en kleiner is dan 6.000 liter. Maar ook dan is het een meerwaarde dat de tank weg is vooraleer je de woning te koop staat. Er is immers meer ruimte voor andere zaken. Zorg dus dat een niet-gebruikte mazouttank volgens de regels werd verwijderd alvorens je je woning te koop zet. De vraagprijs kan zeker wat hoger liggen zonder tank.

Mazouttank die lekt

Als je tank lekt, moet je zo snel mogelijk de tank laten leegmaken. In uitzonderlijke gevallen, kan een tank hersteld worden, maar meestal moet ze worden verwijderd. Door snel te handelen, kan je bodemverontreiniging voorkomen. Bij bodemverontreiniging ben je verplicht om de bodem te laten saneren en dat kost handenvol geld. Het kostenplaatje kan wel oplopen tot tienduizenden euro’s. Kosten die jij zal moeten betalen, al is er een fonds waarop je in bepaalde gevallen deels een beroep kan doen. Grijp dus tijdig in zodra je (een vermoeden van) een lek hebt om een hoge factuur van bodemsanering te vermijden.

mazouttank saneren

Stookolietank is afgekeurd

Afhankelijk van de grootte van de mazouttank, moet deze om de paar jaar gecontroleerd worden door een erkend stookolietechnicus of erkende milieudeskundige. Na de controle krijgt je tank een groene, oranje of rode merkplaat of dop. Groen betekent dat de tank volledig voldoet aan de wettelijke bepalingen en verder mag worden gebruikt. Met een oranje dop voldoet de tank niet aan de wettelijke bepalingen, maar is er geen aanleiding voor verontreiniging buiten de tank. De tank mag dus nog steeds worden gebruikt. Je krijgt dan zes maanden de tijd om de nodige maatregelen te nemen zodat de tank terug in goede staat is. Krijgt je tank een rode dop, dan mag je deze niet meer gebruiken. Binnen de 14 dagen moet ze leeg zijn. Het kan zijn dat je de tank nog kan herstellen, maar evengoed moet je ze verwijderen.

Kom in contact met een specialist

Heb je vragen over het onderhoud of de controle van je mazouttank? Moet je mazouttank leeggepompt, gereinigd en/of gesaneerd worden? En wil je de tank ook veilig laten verwijderen? Neem dan zeker contact op met ons of kijk welke diensten een firma voor jou kan uitvoeren. Met onze expertise staan we jou graag ten dienste.

Vraag vrijblijvend een offerte op

Voordelen van mazouttank-verwijderen.be

Wij willen de website worden waar mensen naartoe gaan als ze hun stookolietank willen verwijderen.

Bespaar tijd met onze service

Groot netwerk van firma's

Snelle reactie op offerte

Saneren met oog voor het milieu

Veel tevreden klanten in 2024

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Een stookolietank die je niet meer gebruikt? Laat ze dan zo snel mogelijk buiten gebruik stellen. Zo vermijd je lekkages of andere problemen die kunnen leiden tot bodemverontreiniging. Schakel een specialist in zodat je tank veilig en goed buiten gebruik kan worden gesteld.