Mazouttank verwijderen Lede
Heb jij een mazout- oftewel stookolietank die werd afgekeurd of niet meer wordt gebruikt? Dan moet deze buiten gebruik worden gesteld. Dat betekent dat ze minstens leeggemaakt en gereinigd moet worden, maar in de meeste gevallen ook verwijderd of opgevuld. Dit zijn zaken die je niet zomaar zelf kan doen. Er zijn immers heel wat veiligheids- en milieuregels aan verbonden. Je schakelt dus best een gespecialiseerde firma uit Lede in.
Op deze website vind je alvast de nodige informatie, contactgegevens binnen jouw regio en kan je geheel vrijblijvend offertes opvragen.
Vraag een offerte aan
Lees meer over tanksanering in Lede
Wie zijn wij?
Met www.mazouttank-verwijderen.be hopen wij de schakel te zijn tussen de gespecialiseerde firma’s en de consument. Wij zagen dat veel mensen in Lede hun mazouttank wel willen verwijderen, maar niet goed weten waar ze terecht kunnen. Onze website maakt het makkelijk om in contact te komen met firma’s die deze diensten uitvoeren in de regio van Lede.
Voordelen van ons offertesysteem:
Vraag een offerte aan om uw mazouttank te saneren
Het aanvragen is geheel vrijblijvend en je hebt snel contact met een ervaren saneerder.
Binnen 2 minuten het offerteformulier ingevuld
Krijg vrijblijvend contact met een firma om uw mazouttank te saneren.
Al vele mensen vonden via ons een firma om voor neutraliseren/saneren van de mazouttank.
Redenen om een mazouttank te saneren
Wanneer je een stookolietank in Lede niet meer gebruikt of als de tank werd afgekeurd bij een periodieke controle, ben je wettelijk verplicht om deze buiten gebruik te laten stellen. Dat betekent dat de tank wordt leeggemaakt en gereinigd (= saneren). Indien dat niet gebeurt, kunnen er lekkages ontstaan die de bodem verontreinigen. Bij een vervuilde bodem ben je verplicht om deze te laten saneren en die kosten kunnen enorm oplopen. Reken maar op tienduizenden euro’s. In de meeste gevallen moet de tank ook verwijderd of opgevuld worden. Ook wanneer je tank lekt, moet deze gesaneerd worden vooraleer ze gerepareerd kan worden. Lees hier meer over een stookolietank buiten gebruik stellen.
Wat is de werkwijze bij tanksanering?
Een mazouttank saneren, begint bij het ledigen ervan. Alle bruikbare olie wordt eruit gepompt. Nadien wordt het bezinksel eruit gezogen en wordt de tank gereinigd. Steenpuin, slib en ander resterend vuil (= het residu) worden verwijderd. Het afvalwater gaat naar een erkende verwerkingsinstallatie en mag dus niet zomaar in de riolering worden geloosd. Een erkend stookolietechnicus moet dit alles superviseren.
Voor sommige bovengrondse tanks is de tank hiermee gesaneerd en kan ze buiten gebruik worden gesteld. Je ontvangt hiervoor een officieel attest. Ondergrondse en grotere bovengrondse tanks moeten echter nog verwijderd of opgevuld worden vooraleer een certificaat kan worden afgeleverd. De werkwijze om een tank te verwijderen, hangt af van de tank zelf. Een bovengrondse mazouttank kan meestal in zijn geheel worden afgevoerd. Een ondergrondse tank kan in zijn geheel worden opgegraven met een graafmachine of moet soms eerst stukken worden gesneden. Dat gebeurt met een knabbelschaar. Hiermee kan een tank volledig vonkvrij in kleinere stukken worden geknipt waardoor ze makkelijk en veilig kan worden verwijderd.
Een mazouttank kan je niet zomaar zelf verwijderen. Hiervoor moet je een gespecialiseerde firma inschakelen. Zij kunnen je ook de wettelijke attesten van buitengebruikstelling geven. Indien de tank echt niet kan worden verwijderd, wordt ze geneutraliseerd door ze op te vullen. Zo vermijd je verzakkingen van de tank.
Pas als alle stappen zijn doorlopen die de wet oplegt voor jouw mazouttank in Lede, kan deze buiten gebruik worden gesteld. Welke stappen er allemaal doorlopen moeten worden, hangt af van de grootte en de doeleinden van de tank.
Bovengrondse mazouttank verwijderen
Wanneer je een bovengrondse tank buiten gebruik wil laten stellen, moet je deze in Vlaanderen altijd laten leegmaken, reinigen en meestal ook verwijderen. Alleen wanneer de tank kleiner is dan 6.000 liter (5.000 kg) én gebruikt wordt om een particuliere woning te verwarmen, is verwijderen niet verplicht. In alle andere gevallen wel. Voor Brussel en Wallonië gelden andere regels.
Mazouttank uit de kelder verwijderen
Wanneer de mazouttank in de kelder staat, wordt dit als een bovengrondse tank beschouwd. Hiervoor gelden in Vlaanderen dus dezelfde regels als voor bovengrondse tanks.
Ondergrondse mazouttank verwijderen
We spreken van een ondergrondse mazouttank wanneer de tank is ingegraven. Om een ondergrondse tank in Vlaanderen buiten gebruik te stellen, moet deze altijd leeggemaakt, gereinigd en verwijderd worden. En dit ongeacht de grootte of de doeleinden van de tank. Soms kan een tank in zijn geheel worden uitgegraven, maar het kan ook zijn dat ze eerst in stukken moet worden gesneden nadat ze werd leeggepompt en gereinigd. Wanneer verwijderen niet mogelijk is omdat er bijvoorbeeld gevaar voor de funderingen is, moet ze worden opgevuld. Anders kan ze niet buiten gebruik worden gesteld.
Verwijderen of opvullen in Lede?
Een gesaneerde stookolietank kan niet altijd verwijderd worden. Zo moet het putdeksel zeker drie meter van de fundering van een gebouw zitten. Als de tank te dicht bij het gebouw zit, kan de stabiliteit van het gebouw door de opgraving in gevaar komen. Ook mogen er geen nutsvoorzieningen in het graafvlak of de nabijheid ervan aanwezig zijn. Deze kunnen schade oplopen door de tank op te graven. Hetzelfde geldt voor andere tanks zoals een water- of sceptische tank. Tot slot moet de kraan vlot aan de tank geraken om ze te kunnen opgraven. Als niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, kan een gesaneerde stookolietank niet worden verwijderd, maar moet ze worden opgevuld.
Bovengrondse mazouttank opvullen
Een bovengrondse tank wordt zelden opgevuld. Meestal wordt ze verwijderd of, indien de wet dat toelaat, blijft ze leeg staan. Uiteraard moet ze dan wel worden geneutraliseerd. Het is mogelijk om ze ook op te vullen. Dat gebeurt met zand, schuim of een ander gelijkwaardig materiaal.
Ondergrondse mazouttank opvullen
Wanneer een ondergrondse tank in Lede niet kan worden verwijderd omdat ze bijvoorbeeld te dicht tegen je woning ligt, moet ze worden opgevuld oftewel geneutraliseerd. Neutraliseren betekent dat de tank buiten gebruik wordt gesteld zonder ze te verwijderen. De tank blijft zitten waar die zit, maar wordt wel opgevuld met een inert materiaal zodat alles veilig blijft.
Met welke materialen kan een mazouttank opgevuld worden?
Je kan niet met eender welk materiaal een lege stookolietank opvullen. Het is belangrijk dat het materiaal ervoor zorgt dat de tank niet verplaatst of naar boven komt drijven. Ook moet het materiaal ervoor zorgen dat eventueel achtergebleven vuil niet in de aarde komt. Mogelijkheden zijn zand of schuim.
Zand
Je tank laten opvullen met zand is een ecologische manier van neutraliseren. Zand is immers een natuurproduct en geen bodemvreemd materiaal. Bijkomend voordeel is dat zand niet vergaat doorheen de jaren. Je hebt dus bijna geen kans op verzakking van de tank. Omdat zand een hoog soortelijk gewicht heeft, zal de tank goed kunnen weerstaan aan grondwaterdruk. Indien je op een later tijdstip de mazouttank alsnog wil laten verwijderen, kan het zand er weer worden uitgehaald. Nadeel is dat dit een erg moeilijk taakje is aangezien een tank met zand uitgraven, loodzwaar is.
PUR-schuim
Een tank kan geneutraliseerd worden door ze op te vullen met PUR-schuim. Dit biedt zeker voordelen zoals het feit dat de tank nadien toch nog makkelijk kan worden verwijderd. Toch wordt PUR sterk afgeraden omdat het absoluut niet milieuvriendelijk is. Bij de vervaardiging van PUR wordt immers erg veel energie gebruikt. Indien je schuim wenst, kies je beter voor een variant hars die duurzamer is.
Hars
Je kan ervoor kiezen om jouw mazouttank in Lede te neutraliseren door ze op te vullen met hars. Dit schuim biedt heel wat voordelen. In de eerste plaats is het een duurzaam materiaal dat ook recycleerbaar is. De medewerkers moeten geen maskers of pakken dragen aangezien er geen medische stoffen in de hars zitten. De hars kan de aanwezige stookolie absorberen waardoor deze zeker niet naar de natuur kan lekken. Daarnaast kan de drukvastheid van het hars volledig worden aangepast aan de belasting die de tank kan dragen. Tot slot kan je de tank alsnog makkelijk verwijderen wanneer je beslist om dat toch te doen. Als je bijvoorbeeld je huis wil verkopen, zal een verwijderde mazouttank meer opbrengen dan een geneutraliseerde. Het is niet zo dat de tank weer naar boven zal komen als deze is opgevuld met schuim. Dit type hars heeft een hoog eigen gewicht. De tank kan dus niet naar boven drijven als het grondwaterniveau stijgt.
Welke certificaten ontvang je na de buitengebruikstelling?
De stookolietank wordt definitief buiten gebruik gesteld door een erkend technicus die hiervoor een certificaat opstelt. Hij bevestigt dat de mazouttank volgens de regels van het vak buiten gebruik werd gesteld. Enkel voor bovengrondse tanks met een inhoud van minder dan 6.000 liter die gebruikt werden om een woning in Lede te verwarmen, is dit certificaat niet verplicht. Het certificaat bevat onder andere de naam en erkenningsnummer van de technicus en is nodig om een tank af te kunnen voeren naar een vergunde firma die de tank kan verwerken. Lees hier meer over de regels van het Vlaams-Gewest.
Mazouttank verwijderen prijs en kosten in Lede
De prijzen voor het verwijderen van een tank, hangen af van de grootte van de tank en het feit of de tank ondergronds of bovengronds zit. Daarnaast betaal je minder als je de tank alleen laat reinigen, dan wanneer ze ook verwijderd moet worden.
Kosten bovengrondse mazouttank reinigen
Het leegmaken en reinigen van een bovengrondse tank in Lede kost gemiddeld €500,- à €1.000,-. De grootte en bereikbaarheid van de tank spelen hierbij een rol.
Prijs bovengrondse mazouttank verwijderen
Wanneer je een bovengrondse tank wil laten verwijderen, betaal je bovenop de reinigingskosten zo’n €200,- à €500,- extra.
Kosten ondergrondse mazouttank reinigen
Het leegmaken en reinigen van een ondergrondse tank in Lede kost gemiddeld €500,- à €1.000,-. De grootte en bereikbaarheid van de tank spelen hierbij een rol.
Prijs ondergrondse mazouttank verwijderen
Het verwijderen van een ondergrondse stookolietank is doorgaans duurder dan het verwijderen van een bovengrondse tank. Dat komt omdat er graafwerken bij komen kijken. Voor het verwijderen van de tank zelf betaalt je gemiddeld €200,- à €500,-. De graafwerken kunnen oplopen van €500,- tot €1.000,-. Je kan kosten besparen door zelf de graafwerken uit te voeren zodat de technicus meteen toegang heeft tot de tank.
Mazouttank opvullen prijs
De prijs voor het opvullen van een mazouttank met zand of schuim ligt gemiddeld tussen de €500,- en €900,-. De grootte van de tank speelt uiteraard een rol. Wanneer de tank moeilijk bereikbaar is of er veel vuil in zit, kunnen de kosten nog verder oplopen.
Exacte prijzen weten? Vraag vrijblijvend een offerte aan…
Een mazouttank die niet meer wordt gebruikt? Vraag dan hier geheel vrijblijvend meerdere offertes aan zodat je zeker bent van de juiste prijs. Vergelijk zeker meerdere prijzen vooraleer je met een erkende firma uit Lede in zee gaat. Alle aanbieders van deze website zitten in jouw regio waardoor voorrijkosten niet al te veel kunnen oplopen.
Zij zijn blij met ons initiatief
Zij vonden een firma in of nabij Lede voor het verwijderen of saneren van de mazouttank
Wiljan
Snel geregeld!
Na de offerteaanvraag had ik snel contact met een gespecialiseerde firma uit Lede.
Hanna
Handige service
Wij willen overstappen naar een warmtepomp dus de mazouttank moest weg. Snelle prijs ontvangen!
James
Eenvoudig en effectief!
Handige website die het makkelijk maakt om een firma (regio Lede) te vinden voor het verwijderen van mijn mazouttank.
Amir
Exactly what I need
It was no so easy for us to understand the website but the quotation service was superb.